Kan ik aankomen door stress?

      Geen reacties op Kan ik aankomen door stress?

Ervaar jij veel stress en heb je het idee dat de kilo’s er maar aan blijven komen? Dat is heel herkenbaar. Veel mensen die bezig zijn met afvallen benoemen dit. Stress is dan ook een veelgehoorde oorzaak van overgewicht.

Hoe kan dat? Hoe dien je om te gaan met stress om overgewicht te voorkomen? En hoe reken je af met overgewicht dat het gevolg is van stress?

 

Psychisch

Stress wordt vaak beschouwd als iets psychisch. Je ervaart stress dan ook vooral in je hoofd en het is niet iets tastbaars.

Maar wetenschappers doen er steeds meer aan om stress ook fysiek te laten zien. En dat is onder meer gelukt door middel van overgewicht. Diverse onderzoeken tonen namelijk aan dat mensen in stressvolle situaties aankomen. Zowel doordat ze meer gaan eten (van de stress) als zonder dat ze meer gaan eten.

Sterker nog: er zijn mensen die nauwelijks eten door de stress en toch aankomen! Hoe kan dat?

Het heeft te maken met de hormoonhuishouding. Zodra je in de stress schiet, reageert je lichaam daarop. Het maakt allerlei stofjes aan om je lichaam in overlevingsmodus te zetten. Sommige van die stofjes zijn opgeslagen koolhydraten en die worden omgezet in vet. Je maakt dus vetmassa aan als reactie op stress.

 

Omgaan met stress

Het is heel belangrijk om stress goed te reguleren. Zorg dat je een manier hebt om je stress te ventileren. Reken hoe dan ook af met stress! Los van overgewicht heeft het meer akelige gevolgen, waaronder voor je hart en voor je geest.

Het is dus van belang dat als je stress ervaart, je een manier zoekt om die stress eruit te laten. Zoek naar uitlaatkleppen. Ga op zoek naar een andere baan als het in je werk is en probeer privéproblemen op te lossen. Kom je er alleen niet meer uit of lijken problemen niet oplosbaar? Ga dan in gesprek met je huisarts. Deze kan helpen om een therapie te vinden die je helpt hiermee om te gaan.

 

Afrekenen met stress-kilo’s

Heb je nu al te maken met stresskilo’s? Dan wil je daar natuurlijk mee afrekenen. Maar hoe doe je dat?

In principe doe je hetzelfde als wanneer je normaal gesproken zou afvallen. Je gaat op dieet, je gaat meer bewegen en zorgt voor gezondere maaltijden. Maar los daarvan zal je nog meer moeten doen. Je moet ook zorgen dat de oorzaak van de stress verdwijnt en niet meer terugkomt.

Zorg ervoor dat je ontspannen dingen gaat doen. Spreek met jezelf af dat je vanaf acht uur ’s avonds rust pakt. Rust uit, kijk televisie of ga op bezoek bij vrienden. Het is heel belangrijk dat je een periode van vaste rust inbouwt.

Telefoon uit, geen mails meer lezen… alleen jij, een kop koffie of thee en iets waar je veel plezier aan beleeft.

Als je dat onder controle krijgt, kun je ook meer gericht gaan afvallen. Stress-kilo’s lijken soms de hardnekkigste kilo’s te zijn, die je er niet zomaar uit krijgt. Maar de ervaring laat wel zien dat mensen die hier serieus mee omgaan, heel veel kunnen bereiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *